Jdi na obsah Jdi na menu
 

kulturní a historické památky

 

El Dahar (Dahar)

 

Staré centrum Hurghady

Jako El Dahar (zkráceně Dahar) je označována původní část Hurghady. Právě zde se nachází stará sídliště, tj. ošklivě vypadající jednotvárné šedivé budovy s dřevěnými okenicemi, v jejichž bezprostředním okolí se nachází hromady odpudivých odpadků. Každého cizince určitě napadne, že stejně tak vypadají i egyptské byty. Zdání však klame. Více než 3/4 egyptských bytů jsou standardně vybaveny základním nábytkem, elektronickými přístroji (neodlučitelnou součástí bývají satelitní příjimače) a jsou udržovány v čistotě, pokud v nich vládne ženská ruka. Pouze některé rodiny na čistotu příliš nedbají, ale tak tomu bývá i jinde na světě.

Nejstarší mešita

El Dahar se nachází na severní straně Hurghady při příjezdu směrem od Káhiry. Po pravé straně při příjezdu do města se nachází budovy policejních a imigračních úřadů. Do výšky několika desítek metrů ční úzké minarety nejstarší mešity ve městě. Vstup pro jinověrce není možný, jako turisté můžete dovnitř pouze nahlédnout.

Obrazek

Nejstarší mešita v Hurghadě

Hlavní tržiště

Na kruhovém objezdu za mešitou je počáteční / konečná zastávka mikrobusů odjíždějících z Daharu. Po pravé straně je tržnice, kde se prodává každý den čerstvé ovoce, zelenina a maso. Po levé straně při hlavní silnici vedoucí z Daharu do Sakkaly se rozkládá originální orientální souk, jež je dnes tvořen především kamennými obchůdky. V jeho centru se nachází mešita, u níž zastavují hotelové autobusy přivážející klienty ze vzdálenějších hotelů na nakupování.

Kostel

Kdybychom se od kruhového objezdu za mešitou vydali po silnici směrem doleva, po pár metrech bychom po naší pravé straně viděli koptský kostel, který byl postaven na počátku minulého století ve francouzském stylu a později byl rekonstruován. Hlavní mše se konají každý pátek (den volna v Egyptě) a každou neděli. Jsou přístupné pro turisty.

Obrazek

Arabská kavárna v centru Daharu

Akvárium

Budeme-li pokračovat touto silnicí dále k moři okolo menšího kruhového objezdu (po naší pravé straně bude pekárna, kde nabízí velmi dobré zákusky) dojdeme až k hotelu Triton Empire Beach. Po levé straně je velká budova místní nemocnice a naproti ní kavárna a za ní akvárium. Vstupné pro dospělou osobu je 15 eg. liber, fotoaparát 5 eg. liber a kamera 15 eg. liber. Ve srovnání s akváriem je zastoupení mořských živočichů v tomto akváriu velmi skromné. U Empire Beach směrem doprava je pobřežní silnice, která spojuje Dahar se Sakkalou.

 

Sakkala

 

Nová část Hurghady

Sakkala je novější centrum Hurghady. Srovnáme-li Dahar a Sakkalu, je Sakkala mnohem modernější, s novějšími architektonicky velmi zajímavě zpracovanými budovami a velkým množstvím obchodů, ve kterých již jsou pevně stanoveny ceny, což může být výhodné pro ty turisty, kteří se neradi účastní smlouvací rituálů.

U pobřežní silnice mezi Daharem a Sakkalou v blízkosti kruhového objezdu na začátku Sakkaly se nachází přístav. Z tohoto přístavu odjíždí trajekty do Sharm El Sheikhu. Jen několik desítek metrů za přístavem se nachází malá loděnice a rybí trh, kde je možno koupit čerstvé ryby.

Podniky rychlého občestvení a duty free shop

V Sakkale se nenachází žádné památky, ale je zde velká koncetrace restaurací a zábavních podniků (viz oddíl "Zábava"). Najdeme zde Mc´Donald nabízející podobná menu jako v Evropě (speciální je arabské menu) a velmi dobrou zmrzlinu. Cena za velké menu (např. Double Cheeseburger menu s velkými hranolkami a půllitrovým nápojem) je cca 20 L.E. Menu v podobné cenové relaci na hlavní třídě nabízí také KFC.

Obrazek

Obchůdky na hlavní třídě v Sakkale

Nejznámějším hotelem v Sakkale je hotel Sea Gull, u jehož nové části (oranžová budova Sea Gull Club) se v horním patře nachází Duty free shop s rozsáhlou nabídkou zahraničních alkoholických nápojů a cigaret.

Hotelová zóna na jih od Sakkaly

Směrem na jih za hotelem Bella Vista se dá příjemnou procházkou podél pobřeží dojít až k dalším hotelům v původní hotelové zóně (mikrobusem za 1 eg. libru). Jedním z nejznámějších hotelů v této oblasti je Sindibad Beach, který slouží jako přístav pro lodě, které turisty přepravují na otevřené moře k ponorce. Nejluxusnějším hotelem oblasti je Intercontinental a na druhém místě nově postavený hotel Steigenberger. Přibližně uprostřed této oblasti naproti budovy Egypt Airu (letecká společnost zajišťující lety do Káhiry, Sharm el Sheikhu, Asuánu a dalších míst) se nachází další Duty free shop s velkou nabídkou zahraničních alkoholických nápojů a parfémů.

Obrazek

Před vchodem do Grand Hotelu